קרן השתלמות היא תכנית חיסכון לטווח בינוני שנוצרה במיוחד עבור שכירים, והמטרה שלה היא לצבור עבורם כסף למימון השתלמויות מקצועיות. קרנות השתלמות מציעות שני מועדי פידיון: בפעם הראשונה אפשר לפתוח את הקרן לאחר שלוש שנים של צבירת כסף ורק עבור תשלום למטרות כמו לימודים, השכלה מקצועית, סדנאות וכל מה שנכלל בפרוטוקול הקרן. הפתיחה השנייה מתבצעת אחרי שש שנים, וניתן למשוך את הכסף לכל מטרה שרוצים. ההפקדה לקרן השתלמות היא בגובה של 10 ממשכורתו של השכיר, והיא מתבצעת ברובה על ידי המעסיק, שמפריש 7.5%. השאר, 2.5% מופרשים מהמשכורת של השכיר. בתחומים מסוימים כמו למשל חינוך, האחוזים משתנים.
צבירת ההון בקרן מתבצע על ידי השקעות במגוון מסלולים, החל ממסלולים ברמת סיכון נמוכה וכלה בהשקעות ברמת סיכון גבוה (עם אופציה לרווחים גדולים יותר).
בניגוד למכשירי חיסכון אחרים בשוק, פתיחת הקרן היא ללא מיסוי עד לתקרה של 15,712 ₪ בחודש, נכון לשנת 2023. מדובר בסכום שאמור להוות 10% מהמשכורת החודשית. אם השכיר מרוויח סכומים מעל תקרת הפטור ממס, הוא יכול לבחור באופציה של הפרשה נמוכה יותר לקרן, וקבלת ההפרש לברוטו במשכורתו. כך הוא לא יצטרך לשלם מס. אומנם הצבירה תהיה נמוכה יותר, אך היא תשולם לו נטו וללא הורדות.
למרות שקרן השתלמות נועדה במקור לשכירים, בשנים האחרונות היא זמינה גם לעצמאים.
העובד לא יכול לעשות לעצמו קרן השתלמות, זה חייב לבוא מהמעסיק. אם המעסיק מעוניין לפתוח קרן כזו לעובד שלו, העובד צריך לבחור את אפיקי ההשקעה בעצמו, ולא לתת למעסיק או לאדם אחר לעשות זאת עבורו. כמובן שכל החלטה כזו צריכה להיות מבוססת על תחקיר וייעוץ מקצועי. אגב, אם הקרן לא מספקת רווחים בצורה משביעת רצון, ניתן לעבור מקרן אחת לשנייה ללא בעיה וללא מיסוי.
עצמאים לעומת שכירים כן יכולים לפתוח לעצמם קרן השתלמות וליהנות מצבירת ממון ללא מיסוי, עד לתקרה של 19,920 ש"ח בחודש.
אם העובד השכיר קיבל מהמעסיק אופציה לקרן השתלמות, עליו לעשות את הפעולות הבאות:
איתור הקרן שהוא מעוניין בה. קרנות ההשתלמות שונות מבחינת אופי ההשקעות שהן מבצעות, רמות הסיכון וכמובן גם הרווחים שהן מייצרות. לכן חשוב מאוד לבחור בקרן ההשתלמות נכונה עבורך.
לאחר מכן תמלא את כל הטפסים שהקרן דורשת ממך.
לאחר נמכן המעסיק ינכה את חלקך – 2.5 אחוזים וישלם את השאר מכיסו.
הקפד לדרוש דיווח רווחים מהקרן ישירות או דרך מקום העבודה שלך. כך תדע מה מצב הקרן ואם יש או אין צורך לנייד אותה, כלומר לבחור קרן חדשה.
יש שני מקרים בהם שווה לפתוח את הקרן:
אם אתם מעוניינים לפדות את קרן ההשתלמות לאחר שלוש שנים לצורך מימון לימודים. במקרה כזה תידרשו לעמוד בכמה קריטריונים כמו סוג המוסד האקדמי, תחומי הלימוד שאתם מעוניינים בהם ועוד. אם תעמדו בתנאים, תוכלו לצאת ללימודים על חשבון הקרן. בשלב זה הקרן "תתאפס" ותמשיך מאותה נקודה בה השארתם אותה לעוד שלוש שנים של צבירת ממון.
אם הסתיימו 6 שנים, ואתם רוצים למשוך את הכסף ללא ריבית.
ההפרשות לקרן השתלמות מתבצעות כך – 2.5% מהמשכורת של העובד, ו – 7.5% על חשבון המעסיק. קשה לדבר על קרן השתלמות מחיר, מאחר וגובה הסכום תלוי כמובן במשכורת.
כן, אך לפני זה הקפידו לקבל ייעוץ מקצועי מסוכן ביטוח בעל מומחיות פיננסית, וכמובן לבצע השוואת ביצועים של כל קרנות ההשתלמות.
קרן השתלמות כולל פטור ממס, במידה והכסף נמשך אחרי 3 שנים לצורך השתלמות מקצועית / חינוכית, או לאחר 6 שנים.