השקעות אלטרנטיביות הן השקעות שחורגות מכל מה שאנו מכירים בתור השקעה קלאסית מוכרת. השקעות אלטרנטיביות בישראל הן לרוב השקעות בתעשיות הייטק, טכנולוגיות רפואיות, חממות טכנולוגיות בתחומים שונים, ועוד.
השקעות אלטרנטיביות הן מטבע הדברים השקעות שנעשות "מחוץ לקופסא", דהיינו לא בדרכים הרגילות של שוק ההון או הנדל"ן. לדוגמא, יש משקיעים שמעדיפים השקעה בנדל"ן אלטרנטיבי כמו נדל"ן חקלאי / מסחרי, וכדומה. השקעה אלטרנטיבית פופולרית נוספת היא בתעשיות חדשניות של בינה מלאכותית, חברות הזנק טכנולוגיות, חברות מתחומי איכות הסביבה כמו התחדשות אנרגטית וכן הלאה. לא תמיד הקהל הרחב חשוף לאפשרות של השקעות אלטרנטיביות, ולכן אם אתם מתעניינים במסלולי השקעה קצת שונים, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע מומחה.
השקעות אלטרנטיביות הן לרוב בעלות רכיב של סיכון גבוה, מאחר שלא תמיד יש לנו מידע עדכני בזמן אמת על המסלולים שבחרנו – כי לא תמיד הן בורסאיות או אפילו מוכרות. בנוסף, לפעמים אנו בוחרים מסלול השקעות אלטרנטיבי בתחום שאנחנו פשוט לא מספיק מבינים בו. לכן כדאי לבחור מומחה שיידע לסייע לנו גם אם אנחנו מנוסים מאוד בהשקעות "רגילות" יותר.
לדוגמא, אם בחרנו להשקיע בקרן השקעות פרטית, כדאי שמומחה פיננסי יסביר לנו באיזה סוג נכסים הקרן הזו ספציפית משקיעה. יש מקרים בהם קרן פרטית משקיעה בגופים שאתם מתנגדים להם רעיונית, עקרונית, תרבותית או אפילו על רקע של דת. לא הייתם רוצים לממן אותם בדרך עקיפה. דוגמא נוספת היא השקעה בטכנולוגיות רפואיות – למשקיע שאינו מדען או רופא הכל יישמע סינית, והוא עלול להשקיע ברעיון גרוע רק כי לא הבין בעצם במה הוא מושקע. אז נכון שכדי להשקיע לא צריך להבין את כל הפרטים הכי קטנים של "איך זה פועל", אבל צריך כן להבין אם הרעיון שעליו מושתת הסטארט אפ הוא משהו שהמשקיע מתחבר אליו, אם בסימולציות סטטיסטיות הרעיון יכול להפוך למוצר מצליח, מה המתחרים עושים – ועל בסיס הידע הזה להחליט אם להשקיע או לא.
תכונות של השקעה אלטרנטיבית
מאחר והשקעה אלטרנטיבית מסמנת לעיתים קרובות אפיק השקעה לא מוכר ואולי גם חדש, ההשקעה עלולה להיות תנודתית ובעלת סיכון גבוה יותר מהשקעה רגילה, ולו רק בגלל שאין מספיק מידע, סטטיסטיקות והיסטוריה של סיכויי הצלחה שניתן ללמוד מהם ולהבן, כמה כדאי להשקיע ואם בכלל זה משתלם. דוגמא טובה היא השקעה בסטארט אפ, שיכולה להניב סכומי עתק אך גם יכולה לרדת לטמיון.
השקעה בישראל איננה בהכרח כזו שיכולה להניב סכומי עתק, בגלל מגוון סיבות כמו מחירים מוגזמים, בירוקרטיה, מיסוי כבד ועוד. הַשׁקָעָה "קלאסית" כמו למשל נדל"ן מגורים, יכולה להצליח רק אם מדובר בקנה מידה גדול מאוד. לכן, השקעות אלטרנטיביות מאוד פופולריות, ולעיתים קרובות גם מכניסות כסף מהר יותר. יש לא מעט מקרים בהם עדיף להשקיע בדרך חלופית, למשל אם ההשקעה האלטרנטיבית מזכה במיסוי נמוך יותר או פטור (כמו למשל השקעה בתרבות ישראלית), במקרים שהחברה צריכה להציג סל השקעות
מגוון ומעניין יותר, וגם במקרים בהם למשקיע יש סכום שאינו מספיק להשקעה בנדל"ן רגיל, לדוגמא, והוא מחפש פתרון אחר שיניב לו כסף.
ישראלים רבים אכן רוכשים נדל"ן אונליין ביוון, מיאמי ומקומות נוספים בעולם, בלי לראות את הנכס בכלל באופן פיזי, אלא רק דרך תמונות. הם עושים זאת בגלל המיסוי הנמוך (אם קיים) המחירים הנמוכים ביחס לארץ והעובדה שרכישה בחו"ל לא מחייבת תשלום מס דירה שנייה.
אם החלטתם לרכוש נדל"ן אונליין (למשל, בחו"ל) חשוב שתהיו מלווים באיש מקצוע שיידע להגיד האם המיקום של הנדל"ן אטרקטיבי, מה הפוטנציאל של הנכס ופרטים נוספים שיבטיחו את הקנייה שלכם. בכל זאת מדובר בסכומים גבוהים ובהשקעה שאתם ככל הנראה לא באמת יודעים עליה הרבה.
אומנם נכון להגיד שכל דבר ניתן לעשות אונליין, אך בתחום ההשקעות יש הרבה מלכודות, במיוחד אם מדובר בהשקעות שונות שאין עליהן עדיין הרבה מידע. לכן, עדיף לא לעשות את זה אונליין אלא אם אתם מלווים ביועץ מוסמך, שמציע לכם מגוון שירותים בתחום של ייעוץ כלכלי וכדומה.
קשה לומר מה כלול בהשקעה אלטרנטיבית, מאחר וכל השקעה היא בפני עצמה, עם הבירוקרטיה האופיינית לענף בה היא ממוקמת, המיסים, הריבית והמסלולים המותאמים אישית.
אפשר לומר שבכל הקשור לתעשיות של פיתוח טכנולוגיות רפואיות, ישראל מגייסת הרבה משקיעים זרים שרואים במדינתנו את חוד החנית מבחינת יצירתיות ויכולות פיתוח טכנולוגי מתקדם.